

Американська кардіологічна асоціація оприлюднила нове наукове дослідження, яке закликає всіх зосередитися на своїх «схемах» харчування, а не на продуктах, інгредієнтах та напоях, які «хороші» чи «погані» для їхні серця.
Як пише Market Watch, у журналі Асоціації Circulation було опубліковано повне «Рекомендації щодо дієтичного харчування 2021 року для покращення серцево-судинного здоров’я». І цей більш сучасний підхід до харчування дозволяє адаптуватися до різних культурних традицій, індивідуальних симпатій і антипатій, а також до суспільних проблем.
«Ми всі можемо отримати вигоду від дієти для здоров’я серця, незалежно від етапу життя, і можна розробити таку, яка узгоджується з особистими уподобаннями, способом життя та культурними звичаями», – сказала керівник групи дослідників Аліса Х. Ліхтенштейн, директор групи серцево-судинного харчування в Дослідницькому центрі харчування людини Університету Тафтса в Бостоні.
«Це не повинно бути складним, трудомістким, дорогим або непривабливим», – додала Ліхтенштейн.
Вона визнає, що прийняття корисних для серця звичок харчування, таких як вибирати рибне блюдо замість стейка в ресторані або вибирати коричневий рис замість смаженого білого рису з улюбленого китайського ресторану на винос, спочатку може здатися дивним.
Ось 10 кроків Американської кардіологічної асоціації щодо раціонального харчування для підтримки здоров’я серця:
- Збалансуйте споживання їжі та калорій з фізичною активністю, щоб підтримувати здорову вагу.
- Вибирайте широкий асортимент фруктів і овочів і їжте багато продуктів, щоб отримувати повний спектр поживних речовин з їжі, а не з добавок.
- Вибирайте цільнозернові та інші продукти, що складаються переважно з цільного зерна, наприклад, цільну пшеницю, вівсянку, коричневий рис і кукурудзу.
- Включіть здорові джерела пісного та/або білка з високим вмістом клітковини, наприклад рослинні білки (горіхи та бобові); риба або морепродукти; знежирені або нежирні молочні продукти; пісні шматки м’яса — і обмежте червоне та оброблене м’ясо.
- Використовуйте рідкі нетропічні рослинні олії, такі як оливкова або соняшникова олії.
- Вибирайте продукти з мінімальною обробкою (наприклад, салат або смажені несолоні горіхи), а не надто оброблені продукти (наприклад, солодкі каші, картопляні чіпси або копчені ковбаси).
- Зведіть до мінімуму вживання їжі та напоїв з додаванням цукру.
- Вибирайте або готуйте продукти з невеликою кількістю солі або без неї.
- Обмежте вживання алкоголю.
- Застосовуйте ці вказівки незалежно від того, де готується чи споживається їжа, наприклад, коли ви вдома, їсте чи замовляєте на винос.
Ці поради підкріплені багаторічними науковими дослідженнями.
Читайте нас у Telegram. Підписуйтесь на наш канал "Пряма мова Львова"
Коментарі