НТА > НОВИНИ > Освіта > Маленькі українці хочуть харчуватися правильно, – Клопотенко

Маленькі українці хочуть харчуватися правильно, – Клопотенко

1194

Реформу шкільного харчування в Україні продовжують впроваджувати, а тому у шкільному меню з’являтимуться нові страви. Дітлахів обіцяють годувати як тардиційними українськими стравами, так і відомими курячими нагетсами, фріттатою та сінабоном з корицею.

Про це у коментарі для NTA розповів шеф-кухар Євген Клопотенко, який разом із технологами, дієтологами та експертами МОЗ готував нове меню для школярів.

В Україні нове шкільне 4-тижневе меню презентували у травні цього року. За словами Євгена Клопотенка, до нього увійшло 160 унікальних страв, серед яких і відомі світові. Наприклад, у меню є пастуший пиріг, сінабон з корицею, бефстроганов, лобіо, фріттата та навіть курячі нагетси, ньокі та мак-енд-чіз.

Крім того, у меню додали традиційні українські рецепти. У школах можна буде скуштувати банош, шпундру, вертуту, полтавський борщ, товчанку, львівський сирник, куліш та шуліку.

«Таким чином, діти змалечку будуть їсти українську їжу, вивчати українську культуру та знати, яка Україна на смак», – розповідає Клопотенко.

Також, аби урізноманітнити вибір гарніру, окрім рисової, гречаної та вівсяної каші, у меню додали булгур, пшоняну крупу, сочевицю та кускус. Ба більге, у меню запропоновані безглютенові страви для дітей. Спеціально для них є альтернативні рецепти страв: банановий бісквіт, булочка з корицею, печиво горіхове, млинці.

Шеф-Кухар розповідає, що розвиває соціальний проєкт з покращення культури харчування в Україні CultFood з 2017 року. За цей час Клопотенко попрацював на кухні у шкільній їдальні, поспілкувався з дітьми та провів опитування більше 2 тисяч школярів:

«Я з’ясував, що насправді маленькі українці хочуть харчуватися правильно, вживати більше овочів та фруктів. Крім того, для них важливо, чи привабливо виглядає страва на їхніх тарілках».

У 2018 році команда CultFood розробила Новий рецептурний збірник для шкіл. Усі страви, перш ніж потрапити у фінальний перелік, продегустували учні декількох шкіл. До Збірника увійшли 110 рецептів, серед яких курячі нагетси, паста карбонара, корисні бургери, чай масала, болоньєзе, кетчуп власного виробництва. Відтак, за два роки нове харчування запровадили у третині українських шкіл.

Клопотенко наголошує, що коли робоча група розробляла нове чотиритижневе меню, то до нього увійшли як страви зі Збірника, так і нові страви.

«Раніше, в СРСР, їжа повинна була бути безпечною та давати дітям здоров’я. Ніхто не говорив про смак. Але коли з’явилося багато cупермаркетів, діти зрозуміли, що їсти в школі немає сенсу. І замість того, аби поїсти в їдальні, краще купити в магазині щось смачне. Їдальні почали програвати. І наше завдання — повернути дітей назад у їдальні, запропонувавши їм збалансовану та смачну їжу», – пояснює Євген Клопотенко.

Більше про реформу шкільного харчування та як до неї готуються школи читайте тут.

Оцініть новину
Клас!
0
Я це люблю
0
Ха-ха
0
Сумно
0
Злість
0
Обіймашки
0
Шооо?
0

Читайте нас у Telegram. Підписуйтесь на наш канал "Пряма мова Львова"

Коментарі