НТА > НОВИНИ > Місця > Історії зі смаком. Який смачний крафт можна знайти у Львові. Серія 1

Історії зі смаком. Який смачний крафт можна знайти у Львові. Серія 1

Морозиво від Шухевича, джем з бекону і малинове щастя, – львівські локальні виробники створюють тренд на натуральність та гастропатріотизм. Робимо огляд, щоб куштували найсмачніше

563

З кожним роком в Україні зростає попит на фермерську та крафтову продукцію. Натуральну і таку, «як ні в кого». А разом із попитом збільшується і кількість  невеликих локальних виробників, які займаються створенням смакоти винятково за авторськими рецептами або ж за давніми оригінальними переписами, за якими ще наші прабабці готували.

Асортимент крафтового товару зараз широчезний – від сирів та м’яса до солодощів і вин з наливками. Тож NTA розпочинає серію матеріалів про те, що особливого та смачного можна скуштувати у Львові та біля міста. Як то кажуть, підтримуємо свого виробника.

Морозиво за рецептом родини Шухевичів

 Gelato.in.ua – це львівська компанія, яка спеціалізується на виготовленні натурального морозива. Її власником є пасинок відомого українського політичного діяча, політв’язня та Героя України Юрія Шухевича, Юрій Підсадний.

Сам Юрій Підсадний – родом з Мюнхена. До Львова він переїхав з матір’ю у віці 10 років. Ідея створювати морозиво виникла у чоловіка ще з малечку: одного разу, відвідавши один з місцевих закладів, він зрозумів, що у Львові – надзвичайно маленьке різноманіття морозива.

«Якось мене відвели у культовий львівський заклад «Пінгвін» на морозиво. Там мене спитали, яке морозиво хочу замовити. Я відповів, що хочу ванільне чи фісташкове, – вже точно не пригадаю. Але, пам’ятаю, що на мене тоді подивились як на вар’ята. Виявляється, питання полягало лише в тому, велике морозиво чи маленьке. Поняття «морозива зі смаками» у Львові просто не існувало. А ось у Мюнхені ми були більш розбалувані великим вибором смаків, бо там проживало багато італійських емігрантів», – розповідає пан Юрій.

Уже у дорослому віці чоловік випадково натрапив на цікаве оголошення. Одна компанія продавала австрійське обладнання для виробництва морозива. Він загорівся цією ідеєю та вирішив його придбати. Оскільки мова йшла про 30 тисяч євро, фінансово допомогла родина, що залишилась жити у Мюнхені.

«Перший рік ми експериментували. Перший цех відкрили біля дитячого садочку. І це було класно, бо було багато охочих спробувати наше морозиво. Дітки – це якраз найщиріші дегустатори, вони завжди скажуть: смачно чи ні. Потім ми працювали з ресторанами, а у 2013 році навіть відкрили своє кафе. Але морозиво – це продукт сезонний, взимку кафе пустувало. Тож ми його закрили. Натомість, почали робити баночки з морозивом та продавали їх у крафтових крамничках. Потім створили власний сайт, де можна замовити морозиво навіть додому»  – ділиться своєю історією підприємець.

За словами чоловіка, компанія не лише робить натуральне морозиво, а й використовує для цього старі рецепти. Зокрема, пломбір створюють на основі рецепту з книги австро-угорських часів «Львівська кухня». Нею колись поділилась з підприємцем зв’язкова генерала УПА Романа Шухевича, Дарія Гусяк.

Локальним бізнесом свого пасинка пишається й син Романа Шухевича, Юрій Шухевич. Він розповідає, що в асортименті компанії є унікальне морозиво – його створюють за особливим рецептом родини Шухевичів.

«Це справді натуральне морозиво! Коли наш Юрчик тільки починав цим займатися, він давав мені все на пробу, і я був у захваті. А якось він подав мені, як і зазвичай, морозиво, а я дивлюся, що всі за мною якось дуже дивно спостерігають. Він теж сидить якийсь такий весь у напрузі та дивиться на мене. Я довго-довго пробував це морозиво на смак, а потім зрозумів: «Таке, як у моєї бабуні!»», –розповідає про смаколик родом з дитинства Юрій Шухевич.

Крім цього, компанія займається волонтерством: 5% з продажів постійно виділяють на те, аби почастувати морозивом дітей із малозабезпечених сімей.

«Ми маємо друзів, які влаштовують цим дітям різноманітні свята. Ми ж доєднуємось морозивом. Нам – плюсик у карму, а дітям – щастя!», – зазначає засновник Gelato.in.ua Юрій Підсадний.

За словами засновника, у майбутньому компанія не планує створювати велику мережу: «Ми розуміємо, що з великим тиражуванням продуктів, певною мірою, втрачається дух та якість. А для нас – це скорше бізнес для душі!».

Джем з бекону, цибулі та віскі

Виробництвом унікальної крафтової продукції на Львівщині займаються й львів’яни Сашко Чернологов та Марина Григорова. Разом вони заснували компанію “Боїм. Гастромандри”, яка спеціалізується на виготовленні натуральних крафтових соусів, джемів, карамелі та комбучі.

 

Створити власне крафтове виробництво, Сашка та Марину надихнула любов до їжі та подорожей. Вирушаючи у чергову країну, власники компанії завжди смакували місцеві страви, намагаючись повністю зануритись в особливості кухні тої чи іншої країни. Після цього у подружжя виникла ідея – відтворювати смаки та аромати власних мандрівок.

Для створення джемів та інших смаколиків обирають натуральні, а інколи – навіть дуже непередбачувані інгредієнти. Зокрема, в їхньому асортименті є джем, зроблений з бекону, цибулі та часнику. До складу беконового джему також додають трішки віскі.

Усе буде – у шоколаді

 Сергій Данчишин – засновник шоколадного бренду LEOPOL’.

Ідея створити власний бізнес виникла у чоловіка після двох років заробітків за кордоном. Підприємець розповідає: аби відкрити щось своє в Україні, довелось зробити сотні спроб.

«Спочатку ми з дружиною відкрили у Львові мобільну кав’ярню. Потім займалися оформленням весіль та кейтерингом. А історія з шоколадом розпочалася тоді, коли мій колега запропонував мені поїхати у Київ на гастроярмарки. Ми з ним взяли різну продукцію і вирушили у столицю її продавати. Назвалися досить банально – «Солодке зі Львова». І ось, якраз на одній з таких виставок, я побачив цікавий шоколад – він був дуже гарно оформлений, продавався великими плитками. Мабуть, це мене і надихнуло», – каже пан Сергій.

 Приїхавши до Львова, чоловік почав досліджувати «шоколадний ринок» міста, і, після тривалих роздумів наважився творити свій шоколад.

«Грошей практично не було. Але ми не опускали рук. Якось я подзвонив до своєї мами і кажу «Слухай, маю класну ідею». Мама мене підтримала і вирішила подарувати мені дві тисячі гривень. На них ми купили декілька кілограмів шоколаду, горіхів. Придбали й наші перші формочки, я їх досі вдома зберігаю. Потім орендували квартиру, і там, на кухні, створили перші плитки шоколаду. Так і зав’язалось історія шоколаду LEOPOL’», – ділиться історією підприємець.

 Незабаром локальний львівський бренд святкуватиме свою четверту річницю. З кожним роком Сергій намагається вводити в асортимент нові позиції – окрім шоколадник плиток, у них з’явилися батончики, цукерки, паста та драже. А ще, LEOPOL’ створює серію шоколаду без цукру.

 «У цій лінійці ми цукру не використовуємо взагалі. Замість нього додаємо безпечний цукрозамінник, який взагалі не відкладається в жир, не провокує карієс – еритритол називається. Він також солодкий, але, на відміну від цукру, зовсім не шкідливий та безпечний для діабетиків і для дітей», – додає Сергій Данчишин.

Життя в малині

Поблизу Львова є фермерське господарство, де виготовляють смачне малинове вино – Галицька сорока. Його заснувала у 2014 році Орест та Юлія Дейнеки.

Спочатку сім’я вирощувала малину та інші ягоди для продажу. А потім виникла ідея зробити з цієї малини вино. Спроба виявилася успішною: спочатку вино робили для себе та пригощали ним друзів. А вже незабаром, унікальний малиновий напій вийшов у продаж.

 Окрім малинового, для виробництва якого власники спеціально вирощують різні сорти малини, у винарні також створюють вино й з інших ягід. Зокрема, у їхньому асортименті є вино з ожини та полуниці. Ще однією родзинкою родинної ферми є трояндова продукція. Зокрема, сім’я Дейнек виготовляє запашну трояндову воду та варення.

Що важливо, на господарстві постійно відбуваються дегустації, тож відвідувачам тут раді завжди. Щоправда, про своє прибуття на ферму просять попереджати завчасно.

Винарня Галицька сорока розташована поруч зі Свірзьким замком у селі Вілявче Львівської області.

 А про авторські шоколад, масло та сир, які готують монахи у Крехівському монастирі, читайте тут.

 Далі буде…

Анастасія Сорока

Фото: соцмережі виробників, вільні джерела

Оцініть новину
Клас!
2
Я це люблю
0
Ха-ха
0
Сумно
0
Злість
1
Обіймашки
0
Шооо?
0

Коментарі