НТА > НОВИНИ > Економіка > Картопля дорожчає. І це лише початок. Прогноз економіста

Картопля дорожчає. І це лише початок. Прогноз економіста

Осінь принесе чимало інфляційних “сюрпризів”, які позначаться на цінах найпопулярніших продуктів

2627

Упродовж останніх тижнів відчувається тенденція подорожчання картоплі. За місяць ціна на неї зросла майже вдвічі – з 8-ми до 15-ти гривень за кілограм. За оцінками експертів, це відбувається через сухість землі (стосується переважно центральних і північних регіонів України), що змушує деяких фермерів призупиняти збір врожаю, спричиняючи дефіцит на ринку.

Економічний експерт Віктор Гальчинський у коментарі NTA наголосив, що насамперед таким чином працюють елементарні економічні закони. «Є попит і пропозиція. Що більше продукції на ринку, то вона дешевша. Десь її розпочинає меншати, з’являється спокуса заробити. Щось подібне маємо і в цій ситуації», – зазначив він.

Експерт вважає, що у випадку з картоплею все стабілізується, і нічого надзвичайного з цінами на неї не відбуватиметься.

Хоча загалом, на його думку, осінь «подарує» нам чимало інфляційних неприємних сюрпризів. «На ці процеси вплинуть і цінові вибрики з енергоносіями, і те, що оптовики можуть затіяти свої хитрі ігри, і ще якісь моменти. Так що попереду на нас можуть чекати серйозні «інфляційні коники», які відчутно вдарять по кишені», – підсумував Віктор Гальчинський.

Директор великої насіннєвої картопляної компанії «Агріко Україна» Микола Гордійчук у коментарі AgroTimes зазначив, що ціна на картоплю стабілізується лише в листопаді, коли повністю завершиться копання картоплі, а продукцію закладуть у сховища.

Своєю чергою, керівник відділу продажу картопляного підприємства Сергій Бородавко в ефірі програми «Ранок з Україною» заявив, що запасатися картоплею потрібно вже зараз. А для того, щоб запаси картоплі не розпочали псуватися вже за тиждень, варто звертати увагу на сорт коренеплоду.

«Краще купувати пізні сорти, такі як «Рудольф», «Пікассо» – вони добре зберігаються – можуть спокійно долежати до квітня-травня», – порадив фахівець.

Він також зазначив, що відрізнити ранній сорт картоплі від пізнього можна за візуальними ознаками: у пізніх сортів шкірка більш груба. Також важливо переконатись, що серед придбаної картоплі немає пошкодженої, бо одна така може зіпсувати весь запас. Тож купувати картоплю аграрії радять лише в сітці, незалежно від об’єму.

Нагадаємо, що, за даними Державної служби статистики, в першому півріччі 2021-го року в Україні значно зросли ціни на продукти харчування. Найбільше подорожчали соняшникова олія та цукор – за останній рік на 80% та 70% відповідно. Решта ключових товарів, які споживають українці (м’ясо, риба та молочні вироби) подорожчали на 5-20%.

Натомість через перенасичення на ринку фермери Херсонщини не можуть продати кавуни навіть за 30 копійок за кілограм. Раніше селяни продавали кавуни у сусідні держави – Білорусь, країни Балтії. Однак звичні канали постачання обмежили коронавірусна та політична кризи.

Дійшло до того, що аграрії знищують непродані кавуни. Причиною тому є відсутність попиту на баштанні культури, які й так продають за копійки.

Оцініть новину
Клас!
4
Я це люблю
0
Ха-ха
0
Сумно
2
Злість
4
Обіймашки
0
Шооо?
1

Коментарі