НТА > НОВИНИ > Медицина та здоров'я > «Кусок в горло не лізе» або заїдання стресу. Як харчуватися під час війни – поради дієтологині

«Кусок в горло не лізе» або заїдання стресу. Як харчуватися під час війни – поради дієтологині

Це природня річ, ось це емоційне заїдання. Бо для когось їжа може бути єдиною опорою

451

Війна – це стресова ситуація для всіх, і у стресах люди починають неправильно харчуватися – замало їсти, коли «шматок в горло не лізе»,  або забагато, тобто заїдати стрес.

Як правильно харчуватися під час війни – у інтерв’ю для радіо «Вголос FM» розповіла консультант-дієтолог Ольга Дорош.

«Шматок у горло не лізе»

Є частина людей, які не доїдають, кажуть, що «шматок у горло не лізе». Вони записуються на консультації та питають, що робити. Чому так виникає?

По-перше, кожен для себе відмітив, що під час тривожного стану змінюється сон: хтось не досипає, хтось серед ночі прокидається та читає новини… А сон відповідає за утворення та регуляцію гормонів, які, зокрема, впливають на апетит і можуть його посилювати, тобто фізіологічно хочеться їсти.

І коли є стресовий фактор, то він для кожного різний, наднирники виділяють гормон адреналін, який послаблює апетити і як порохотяг – витягує усі запаси глюкози, які у нас є в організмі. І таким чином, комусь один день, комусь більше – їсти не хочеться. Тобто діє такий стресовий фактор, що ми як їжачок – згорнулися у клубок і у нас немає апетиту. Це природно, це фізіологічно. А потім, коли дія цього гормону закінчується, то може навпаки, початися, як кажуть в народі, – «жор».

І третя причина недоїдання у тому, що ми їмо мало – хтось забув поснідати, хтось не встиг пообідати, тоді переїдаємо ввечері.

Заїдання стресу

Дія адреналіну закінчилася, і почалася дія гормону кортизолу. У нас немає енергії, і організм думає, що треба їсти побільше. Еволюційно – це, зазвичай, жирна їжа, де багато цукру, солі, калорій. Дуже часто ті люди, які три-чотири дні не їли, починають активно їсти. Це природня річ, ось це емоційне заїдання. Бо для когось їжа може бути єдиною опорою. Це так з дитинства. От коли немовля плаче, то ми даємо йому чи грудне молоко, чи суміш, і коли старша дитина плаче, то, зазвичай, даємо цукерку.  Ніхто ж не пропонує дітям помідорчик чи огірочок. У нас є от такі взаємозв’язки в мозку, тому воно так працює на рівні фізіології, на рівні психології та еволюції.

Консультант-дієтолог Ольга Дорош резюмувала, що за її спостереженнями все-таки більше тих людей, хто переїдає під час стресу.

Основні поради

Для тих, хто не може їсти під час стресу:

«Під час недоїдання треба оцінити ситуацію. Ви зараз не можете їсти настільки, що це викликає у вас блювоту, нудоту. Тоді не варто в себе запихати цю їжу, бо це може призвести до розладів харчової поведінки. Але варто старатися пити рідину, щоб не було зневоднення, щоб не було ось цього дисбалансу електролітів, які є найбільш небезпечні. Це може бути як звичайна вода, так і чай. Також це може бути цукор в чаї, в якихось напоях, мед, щоб якась глюкоза потрапляла. І це можуть бути навіть соки та смузі», – рекомендує Ольга Дорош.

За її словами, якщо людина може зібрати свою волю в кулак та їсти, то треба їсти.

«Нехай це буде не супер якось збалансовано. Можливо, єдине, що ви можете їсти – це буде смажена картопля, то їжте. Якщо ми можемо до цього додати ще якісь огірки чи квашену капусту – це чудово», – повідомила вона.

Консультант-дієтолог  зауважила, що завжди при стресі люди не можуть їсти великі порції. Тому, зваривши вівсянку, Ольга Дорош рекомендує додати до неї також масла, насіння льону, кунжуту.

Поради людям, які переїдають під час війни

 

Переглянути цей допис в Instagram

 

Допис, поширений Нутриціолог. Фізіолог. (@olhadorosh_)

Ольга Дорош  зазначила, що їсти потрібно, але трішки видозмінити свій раціон. За її словами, треба налаштуватися так, що є три основні прийоми їжі і вони містять три компоненти.

«Тобто є метод здорової тарілки – це коли 50 % ми заповнюємо овочами, зеленню, фруктами, ягодами. 25% –  це каша, хліб, макарони, картопля, бобові. І 25 % – це якісь білкові продукти. На десерт – печиво, чіпси, якась частинка того, що ви любите»,  –  зазначила Ольга Дорош.

Вона рекомендує такі два прийоми їжі за день.

«Ви побачите, що їсти захочеться менше», – переконує дієтологиня.

Тобто, перша порада – це їсти збалансовано, нормальними порціями. У стані стресу війни для нас підходить збалансоване харчування, не здорове харчування, яке ми по всіх правилах знаємо, а збалансоване.

Друга порада. Є у дієтології таке поняття як затишна їжа, або комфортна їжа, яка, зазвичай, жирна та калорійна. Десь ми маємо асоціації з дитинства, що ця їжа заспокоює. Дуже важливо – не забирати цю їжу. Жування, рухи щелепами – вони заспокоюють. І дуже часто під час стресу люди їдять чіпси, сухарики… Ми можемо взяти собі, до прикладу, ту саму моркву, і буде той самий ефект заспокоєння.

Третя порада. Дуже раджу для тих, хто читає новини, налагодити по-можливості сон.

«Наприклад, я помітила за собою, що настає вечір і я брала два шматки хіба та мазала маслом, бо у мене була там своя асоціація з дитинством – мені було дуже страшно померти від голоду. Коли я це помітила, то зрозуміла, що я не досипаю, бо у мене дуже багато вікон у спальні. Ми перенесли матрац у коридор, там зараз і спимо. І мені уже не потрібно ці шматки хліба. Тобто, ви можете видозмінити свій сон, щоб це було спокійно для вас, бо сон також є дуже важливим, він впливає на наше відчуття голоду та насичення», – розповіла Ольга Дорош.

Лілія Чміль 

Оцініть новину
Клас!
0
Я це люблю
0
Ха-ха
0
Сумно
0
Злість
0
Обіймашки
0
Шооо?
0

Читайте нас у Telegram. Підписуйтесь на наш канал "Пряма мова Львова"

Коментарі