НТА > НОВИНИ > Медицина та здоров'я > Про любов до лисичок. Щоб з користю і без побічних ефектів

Про любов до лисичок. Щоб з користю і без побічних ефектів

199

Лисички – одні з найпопулярніших лісових грибів. Втриматися і не придбати бодай жменьку на ринку – складно. А якщо знайти у лісі галявину з лисичками – це щастя. Лисички приваблюють приємним фруктовим ароматом, насиченим, але водночас ніжним смаком.

Тож розповідаємо, що варто знати про лисички, щоб споживати їх з користю.

Як пише Food Thesis, цей гриб користується великим попитом саме завдяки своєму особливому аромату і злегка гострому смаку. Лисички вживають у свіжому вигляді, сушеними, замороженими, у супах, соусах, у різотто, омлетах, також разом із м’ясом.

Чим корисні лисички 

Лисички надзвичайно поживні. Вони містять багато вуглеводів, амінокислот, ненасичених жирних кислот, клітковини та вітамінів, мінералів, аскорбінової кислоти, при цьому мають низький вміст жиру та низькокалорійні. Також ці гриби містять каротиноїди, токофероли, вітамін С, вітамін D, флавоноїди, стерини, фенольні сполуки, сполуки індолу та селен. Мають антимікробні, заспокійливі, протиракові та інсектицидні властивості, стримують процеси старіння.

  1. Протизапальні властивості

Однією з переваг лисичок є те, що вони містять пірогалол, флавоноїди та полісахариди, що сприяють загоюванню ран і мають протизапальні властивості. Ці речовини потрібні для відновлення епідермального шару, збільшення вироблення колагену.

  1. Багаті вітамінами

У лисичках багато вітаміну А, оскільки вони містять каротиноїди, які є джерелом їхньої жовтої пігментації. Також у грибах є вітамін D, який запобігає нічній сліпоті, сухості шкіри та протистоїть інфекційним захворюванням дихальних шляхів. Крім того, гриби містять велику  кількість вітаміну В12, що дуже корисно для вегетаріанців.

  1. Антиоксидантні властивості

Гриби містять ряд кислот, які діють як потужний антиоксидант. Також вони є джерелом природних біоактивних сполук, що володіють антиоксидантними властивостями, відтак корисні для при захворюваннях,  що пов’язані з реактивними киснем. Це атеросклероз, серцево-судинні захворювання, рак, діабет, хвороба Альцгеймера, катаракта, аутизм та старіння.

  1. Підвищення імунітету

Лисички діють як імунорегуляторний засіб, що посилює імунну систему.

  1. Здоров’я печінки

Лисички є потужним джерелом фенольних кислот та містять флавоноїди, такі як рутин і кверцетин, що відповідають за зниження рівня заліза в плазмі крові. Також здатні зменшити накопичення заліза в тканині печінки, що призводить до зменшення травмування і запалення тканин.

  1. Антимікробні властивості

Феноли та флавоноїди, які містять ці гриби, корисні для захисту від різних бактерій, таких як золотистий стафілокок, ентерокок, бацили, лістерія, кишкова паличка, сальмонелла, шигелла та синьогнійна паличка.

  1. Антигенотоксичні властивості

Гриби містять аскорбінову кислоту, яка знижує швидкість мутації, і β-каротин, який запобігає пошкодженню ДНК. Таким чином, вживання цього гриба дає антигенотоксичний ефект, запобігає мутації, посилює систему відновлення пошкоджень клітинного геному та запобігає онкології.

  1. Профілактика раку

Наявність полісахаридів у лисичках має профілактичний потенціал, який затримує розвиток ракових клітин, таких як аденокарцинома шийки матки людини, карцинома молочної залози, мієлолейкоз та рак товстої кишки з одночасною відсутністю токсичності щодо нормальних клітин.

  1. Корисні при гіпертонії

Велика кількість антиоксидантів та флавоноїдів у лисичках, допомагає знизити артеріальний тиск, зменшити ризик інсульту у людей з гіпертонічною хворобою.

  1. Антигіпоксичні властивості

Лисички містять поліфеноли, які діють як антигіпоксичний засіб, оскільки добре виводять вільні радикали, зменшують вироблення оксиду азоту, нейтралізують гіпоксію. Вони зменшують ризик серцевих захворювань, ішемії, кровотеч, інфаркту та незрілих тканин новонароджених.

  1. Здоровий мозок

Полісахариди, що містяться в грибах, мають антиоксидантну здатністю та ефективно нейтралізують негативні зміни, запобігають або гальмують загибель нейронів та нейродегенеративні захворювання.

Побічні ефекти лисичок:

  1. Біоакумуляція важких металів

Лисички мають здатність акумулювати важкі метали, такі як кадмій, свинець, ртуть, які є токсичними елементами. Однак кількість шкідливих речовин зменшується після теплової обробки, наприклад, бланшування та маринування.

  1. Цибарові кислоти

Цибарова кислота є похідною жирних кислот, які утворюються в грибі. Це може вплинути на здоров’я, однак цибарова кислота руйнується під час варіння, тому вживання гриба лисички не становить ризику для здоров’я.

 Де збирати і як розрізнити справжню лисичку

В Україні лисички ростуть по всій території у хвойних і листяних лісах з липня по листопад на злегка зволожених ґрунтах. Полюбляють рости поруч із сосною, ялиною, дубом та грабом. Вони можуть бути від оранжевого, коричневого до жовтувато-коричневого або жовтого кольору. Та перш, ніж вирушити на тихе полювання, новачкам пропонуємо вивчити, як розрізнити справжню лисичку від помилкової:

Колір. У помилкових лисичок  особливо яскраво-помаранчева в переході до мідно-червоного.

Капелюшок. Справжня лисичка має хвилясті, «ажурні» краї на капелюшку, помилкова – рівні.

–  Ніжка. У справжньої лисички ніжки товсті і не порожнисті. Спори – жовтуваті. У помилкової – ніжка тонка, а спори білі.

Запах. Справжня лисичка має приємний фруктовий або деревний запах, чого не скажеш про «підробку».

– Здебільшого лисички ростуть сімейством.  Помилкові ж часто ростуть по одинці.

Колір м’якоті. У справжньої вона жовтувата, а в середині – біла. Помилкова натомість відрізняється однотонним помаранчевим або жовтим забарвленням.

– Справжні лисички рідко бувають червивими, адже виділяють хітінманозу, під впливом якої гинуть  личинки.

Олена Івашків

Оцініть новину
Клас!
0
Я це люблю
0
Ха-ха
0
Сумно
0
Злість
0
Обіймашки
0
Шооо?
0

Коментарі