У першому півріччі 2021-го року в Україні значно зросли ціни на продукти харчування. Найбільше подорожчали соняшникова олія та цукор – за останній рік на 80% та 70% відповідно. Решта ключових товарів, які споживають українці (м’ясо, риба та молочні вироби) подорожчали на 5-20%. Такі дані оприлюднила Державна служба статистики.
Три фактори, які погіршують ситуацію
Економічний експерт Віктор Гальчинський у коментарі NTA назвав три фактори, які спричинили таку ситуацію. По-перше, інфляція, яка набирає обертів. Зокрема, облікову ставку Національного банку можуть підвищити вже найближчим часом.
По-друге, світові ціни невпинно зростають, а це прямо й опосередковано впливає й на українське ціноутворення.
І по-третє, послаблення конкуренції на внутрішньому ринку. «Це, як на мене, найголовніша проблема, – наголосив Віктор Гальчинський. – Через економічну політику, що проводять у державі, пандемію коронавірусу й економічну нестабільність малі виробники, які могли би впливати на пропозиції цін, вийшли з ринку та навіть згорнули виробництво. Залишилося декілька великих гравців, які почувають себе занадто «вільно».
Що з олією і цукром
Економічний експерт Андрій Кузьмин у коментарі NTA зазначив, що до кінця року інфляція може досягнути показника 10%. «Економіка України минулого року впала після чотирьох років зростання, купівельна спроможність населення також знижується, а ціни зростають».
Пояснюючи такий стан справ, він насамперед згадав пандемію коронавірусу. Серед інших причин подорожчання – несприятливі торішні погодні умови і погані прогнози щодо врожаю.
Особливо це стосується олійних культур у світі. Найбільше за останній рік подорожчала соняшникова олія та цукор – кажуть навіть про рекордні темпи. Дійшло до ситуації, що виробникам олії невигідно продавати продукцію дешево на внутрішньому ринку. Тому вони її постачають за кордон. А ціни в магазинах всередині країни підганяють до світових і навіть вище.
Варто зазначити, що цей продукт дорожчає у всіх країнах, не тільки в Україні. Звіт The Food and Agriculture Organization стверджує, що середнє значення індексу цін на рослинні олії в лютому сягнуло найвищого рівня з квітня 2012-го року.
«Зростанню цін на рослинні олії сприяло підвищення цін на сиру нафту, – розповів Андрій Кузьмин. – Також на вартість олії вплинула нестача робочої сили в Азії і несприятлива погода в ключових регіонах – виробниках соняшника Однак це лише зовнішні фактори впливу. В Україні ж склався цілий комплекс причин, які призвели до такої ситуації: і коронавірус, і неврожай, і монополізація галузі, й інше».
Зростає ціна не лише на олію, а й на насіння соняшника. У березні ця культура в портах України подорожчала до 22 850 гривень за тонну. Тоді українські підприємці стверджували, що на високу вартість олії вплинуло збільшення вартості сировини, енергоносіїв і ажіотаж через пандемію коронавірусу.
Перелік проблемних моментів стосується і подорожчання, а в деяких випадках навіть дефіциту цукру. Андрій Кузьмин наголосив: «Пригадаймо, минулого року зростання ціни на цукор розпочалося у розпал збирання цукрового буряку. Через неправильну аграрну політику в останні 30 років Україна з великого виробника цукру перетворилася на його імпортера».
Зазвичай, як зазначив економічний експерт, Україна споживала та виробляла приблизно 2 мільйони тонн цукру. Але у зв’язку з тим, що і його споживання в Україні зменшилося, а також зменшилася кількість людей, які живуть у країні, очікується споживання цукру на рівні 1,3 мільйона тонн. «Але наразі баланс у цьому плані знайти не можуть, тому є тенденція навіть до перекосу в бік нестачі цього продукту», – додав Андрій Кузьмин.
Чому за кордоном дешевше
Економічний експерт Віктор Гальчинський розповів, що знає таких підприємців зі сфери малого та середнього бізнесу, котрі в нинішніх українських реаліях банально не вижили, тому переїхали в інші країни, де є конкуренція, і там організували той же бізнес.
«Не варто розповідати про дотації Європейського Союзу. У тій же Польщі навіть українські продукти коштують дешевше. Великі, середні та малі виробників «воюють» за покупця. Така конкуренція і породжує адекватність у ціноутворенні», – зазначив Віктор Гальчинський.
На його думку, приклад Польщі якраз дуже красномовний. Вільна економіка та конкуренція спричинили таку ситуацію, що зарплати там в півтора-два рази вищі, ніж в Україні, а ціни на ті ж продукти – в півтора-два рази нижчі.
«Парадокс – Україна одна з найбільших аграрних держав Європи, великий виробник цукру. А зараз ми маємо дефіцит цього продукту на внутрішньому ринку. Зараз захочеш його купити навіть за 30 гривень – не завжди вдасться, бо в супермаркет через нинішню ситуацію та певну монополізацію на ринку його банально не постачають», – зауважив економічний експерт.
Що далі
Фахівці дуже далекі від оптимістичних прогнозів на найближче майбутнє. До кінця року ціни можуть злетіти і до «космічних висот». Річ у тому, що такою є тенденція у світі, де вже відбулося суттєве подорожчання енергоносіїв.
Віктор Гальчинський із цього приводу застерігає: «У нас ніхто нічого не робить і не думає, як пом’якшити цей удар. Поки літо, ми цього не дуже відчуваємо. А осінь та зима принесе нові ціни на енергоносії, тепло, газ, причому такі, які ми ще не мали жодного разу».
Це пов’язано з тим, що, за словами економічного експерта, ціни зараз аномально високі на світовому ринку. «Таким чином виробники та й просто продавці закладатимуть цей фактор у свою ціну, додаючи туди витрати навіть у тому разі, якщо вони цю енергію не споживали. У нас так уміють. Тому прогнози на осінь невтішні», – підсумував Віктор Гальчинський.
Віталій Павлишин
Читайте нас у Telegram. Підписуйтесь на наш канал "Говорить Великий Львів"