НТА > НОВИНИ > Львівські новини > Раціон харчування для зміцнення імунітету в час пандемії – гастроентеролог

Раціон харчування для зміцнення імунітету в час пандемії – гастроентеролог

Особливо важливо харчуватись правильно при COVID-19 та постковідному синдромі

305

В період чергової хвилі захворювання covid-19 важливо зміцнювати імунітет. Як правильно харчуватися розповіла лікар-гастроентеролог Львівської клінічної лікарні на залізничному транспорті Олеся Гапчич на сторінці у фейсбук.

Здорове харчування, за її словами,  знижує ризик захворіти.

«Особливо важливо харчуватись правильно при COVID-19 та постковідному синдромі», – зазначила вона.

Олеся Гапчич зауважила, що дотримуватися певної дієти не потрібно, варто просто уникати деяких продуктів.

Зокрема, не варто вживати:

  • Солодкого і здоби;
  • Приправ;
  • Соусів, кетчупів, майонезу;
  • Ковбасних виробів та копченостей;
  • Напівфабрикатів;
  • Кави, шоколаду;
  • Алкоголю;
  • Трансжирів (вони є у тортах, вафлях, маргарині, фастфуді).

«Ці продукти пригнічують функцію імунної системи та порушують роботу кишечника», – зазначила лікар-гастроентеролог.

За її словами, пріоритетними продуктами в період епідемії та постсиндромного періоду ковіду для нашого організму є овочі та фрукти.

А ще злаки, що багаті на складні вуглеводи: гречана, геркулесова, ячмінна каша, просо.

Рідше – кукурудзяна, рисова каші і страви з бобових (гороху, квасолі), оскільки вони сприяють частому метеоризму та закрепам.

Сухофрукти також важливі, але у невеликих кількостях. Вони добре живлять мозок, оскільки повільно вивільняють енергію. Це також стабілізує настрій людини.

З м’ясних продуктів, за її словами,  найкраще вживати відварене м’ясо, котлети на пару, фрикадельки (з телятини, кролятини, яловичини, менше – курятини), печінку.

«Варто уникати копченостей, ковбас, сардельок, сосисок, консервів», – зазначила Олеся Гапчич.

Також вона повідомила, що з рибних продуктів краще вживати рибу у відвареному, тушкованому або запеченому вигляді.

«Оселедець бажано не вживати, тим більше – солону та копчену рибу», – повідомила  Олеся Гапчич.

За її словами, яйця необхідно вживати не більше 1-2 на день. Також це можуть бути омлети.

В жодному разі, за її словами,  не можна вживати яйця в сирому вигляді.

«Це також стосується перепелиних яєць, які зараз наші пацієнти часто вживають сирими», – зазначила Олеся Гапчич.

Супи рекомендують м’ясні, але ненаваристі, рибні, овочеві, круп’яні. Грибних бульйонів – менше. Також Олеся Гапчич повідомила, що гострі супи з великою кількістю приправ не варто вживати взагалі.

«З напоїв при відсутності загострень шлунково-кишкових захворювань можна пити свіжовижаті соки. Але все ж краще готувати відвари з шипшини, компоти з сухофруктів, неміцний зелений чай з лимоном, киселі та муси. Не бажано вживати холодні та газовані напої, чорний міцний чай, каву», – розповіла Олеся Гапчич.

Алкогольні напої, за її словами, категорично заборонені.

«Вплив алкоголю на організм, м’яко кажучи, несприятливий. Спиртне в першу чергу впливає на ШКТ, піднімаючи кислотність шлункового соку і тим самим провокуючи гастрити та коліти. Але найстрашніший вплив алкоголю на інфікований ковідом організм – це здатність викликати набряки внутрішніх органів», – пояснила лікар-гастроентеролог.

З борошняних виробів, за її словами,  найкраще вживати хліб бездріжджовий, лаваш, дієтичні хлібці різного виду: гречано-рисові, пшенично-гречані, вівсяні, кукурудзяні. «Вони легко засвоюються і швидко перетравлюються», – зазначила Олеся Гапчич.

Не можна їсти, за її словами,  здобу у великій кількості, кондитерські вироби з кремом, сухарі з білого хліба, сухе нездобне печиво.

Читайте також “10 «схем» здорового харчування для запобігання серцево-судинних захворювань”.

Оцініть новину
Клас!
1
Я це люблю
0
Ха-ха
0
Сумно
0
Злість
0
Обіймашки
0
Шооо?
0

Читайте нас у Telegram. Підписуйтесь на наш канал "Пряма мова Львова"

Коментарі