

Сьогодні, 28 листопада, розпочинається Різдвяний піст, який триває 40 днів і завершується у Святий вечір – 6 січня. Також цей піст ще має назву Пилипів, або Апостолів піст. Пов’язано це з тим, що заговини (підготовка до посту) 27 листопада припадають на день святого апостола Пилипа.
Про це пише видання “Вголос”
Зміст посту – це підготовка душі та тіла до зустрічі великого свята – Різдва Христового.
Священик Свято-Успенського храму м. Львова Василь Луциншин розповідає, що основа цієї традиції постування бере свій початок від апостольських часів. Бо в діях святих апостолів, які описують місіонерські подорожі апостола Павла, написано, що Дух Святий обрав Апостола Павла і Варнаву проповідувати в Антіохії. Християнська громада цієї місцевості наклала на себе піст, щоб молитовно укріпити проповідників.
Різдвяний піст триває 40 днів. Саме стільки постували і пророк Мойсей, і пророк Ілля перед важливими подіями у їхньому житті.
Під час посту маємо нагадати собі, що ми – християни. А справжній християнин повинен утримуватися від крайнощів, егоїзму, ліні та інших пристрастей, що забруднюють душу. Тримаючи наше тіло у пості, ми вчимося вгамовувати власні бажання та пристрасті та підкорятися Богу.
Повністю себе утримувати від їжі не варто, оскільки цей піст не вважається дуже суворим. Дозволяється їсти, навіть, рибу. Але варто утримуватися від м’яса, молочних продуктів та яєць.
Новорічний стіл – не виключення. Він готується відповідно до календаря посту.
Гастроентерологиня Галина Вівчарівська стверджує, що до посту треба готуватися. Не можна відразу повністю виключити всі тваринні продукти. Це треба робити поступово: один тиждень – виключити м’ясо, потім яйця і далі – молочні продукти. Так само поступово треба виходити з посту, оскільки наш шлунково-кишковий тракт може досить проблемно відреагувати на різкі зміни в харчуванні.
Читайте нас у Telegram. Підписуйтесь на наш канал "Пряма мова Львова"