НТА > НОВИНИ > Медицина та здоров'я > Що покласти у «тарілку здорового харчування». ТОП-поради від лікарки

Що покласти у «тарілку здорового харчування». ТОП-поради від лікарки

Відома експертка з гастроентерології розвіяла найпопулярніші міфи про здорове харчування

1116

Чому не варто гнатися за «суперфудами», чи треба влаштовувати розвантажувальні дні, що має бути на «тарілці здорового харчування» та чи може бути повноцінним раціон без м’яса?

Проєкт «Формула здоров’я» (щосуботи на телеканалі NTA) разом із відомою гастроентерилогинею Оленою Ходасевич зібрали найпотрібнішу інформацію, яку треба знати про здорове харчування.

Що таке здорове харчування?

Здорове харчування може передбачати смачну їжу без обмеження продуктів. Обмеження є тільки у їхній кількості, калорійності та способі приготування. Саме цим і  відрізняється дієтичне харчування від здорового харчування. Адже останнє – це правильне харчування здорової людини для того, щоб вона довгі роки могла обходитися без консультації лікаря-гастроентеролога і інших медиків.

Який вміст «тарілки здорового харчування» 

Принципи здорового харчування сформульовані вже давно.  В Україні є сформована та затверджена МОЗ «тарілка здорового харчування». Це орієнтовний набір продуктів правильного харчування.

«Тарілка здорового харчування» виглядає так: дві третини займають фрукти, овочі і ягоди. Тобто у середньому дорослій здоровій людині вдень пропонують з’їдати 300 грамів овочів за 4-5 прийомів їжі. Фруктів і ягід теж по 300 грамів, але у два прийоми.

Також тарілка передбачає цільнозернові злаки: для чоловіка –  90 грамів, для жінки – 70 грам. Рекомендується споживати дві столові ложки горішків, або насіння соняшника. Сюди ж включена і рослинна олія – в межах 70 грамів. І, звісно, м’ясо, риба, яйця.

Здоровій людину не рекомендують щодня їсти м’ясо, 2-3 рази в тиждень, чергувати з «рибними» днями. Щоденно можна споживати для здорової людини 1-2 яйця. Молочні продукти і кисломолочні продукти середньої і низької жирності їсти 2-2,5 порції на добу.

Тарілка включає справді дуже різні продукти. Важливим є їхнє співвідношення.

Чому лікарі радять обмежити споживання солі та цукру?

«Тарілка здорового харчування» передбачає обмеження солі та цукру – не більше по 5 грамів на добу дорослому. Надмірна кількість солі, наприклад, затримує воду, а значить піднімає кров’яний тиск, особливо в людей старшого віку

Та є важливий момент: якщо людина досолює їжу чи їсть свіжозготовану страву, то, насправді, вона не споживає багато солі. Найбільша кількість солі і цукру міститься у консерваціях, ковбасних виробах. Тому ці продукти бажано їсти в обмеженій кількості.

Чи корисні заморські продукти «суперфуди»

«Суперфуди» – це суто рекламний хід, який використали маркетологи для збільшення обсягів продаж окремих продуктів. Тож зараз в Європі навіть заборонили використовувати таку назву.

Чому? Не можна називати продукт «суперфудом», бо чітко визначеної категорії кваліфікації такого продукту не існує. Що таке «суперфуд»?! У перекладі – « це суперїжа». Але яка їжа є супер?

«Суперфудами», наприклад, називають ягоди годжі, насіння чіа. Але насправді їх можна повноцінно замінити українськими продуктами. Ягоди годжі містять дуже багато вітаміну Ц, але і чорна смородина має його не менше. Схожі між собою насіння чіа і насіння льону. У чому ж різниця? В ціні – так звані «суперфуди» коштують в рази дорожче, адже люди вірять в їхні чудодійні властивості, якими вони насправді не володіють.

Так, вони є корисні, але також у помірній кількості. Бодай тому, що продукти, вирощені не наших теренах, не засвоюються так, як «рідні». Окрім того, «суперфуди» мандрують з одної країни до іншої, тож не відомо, в яких умовах вони зберігалися, скільки часу перебували у мандрах.

Як навчити дитину правильного харчування

 Щоб батьки могли навчити дитину їсти правильно, передусім потрібно, щоб самі дорослі мали здорові звички в харчуванні.

Не треба з раннього дитинства давати  малечі консервовані продукти, які містять велику кількість непотрібних для організму речовин. Краще самостійно зготувати пюре, аніж купити готове «в баночках».

Рекомендовано годувати дитину безглютеновими продуктами. Річ у тім, що  глютен робить їжу смачнішою, але й викликає залежність як від самого  глютену, так і до інших досмаковувачів.

Чи потрібні організму розвантажувальні дні?

Так. Потрібні. В Японії довели, що раз у тиждень корисно влаштовувати собі розвантажувальний чи так званий «голодний» день, коли від ранку і до 18:00 не вживається жодна їжа.

Варіантів «розвантаження» є багато. Один із них – інтервальне голодування: зранку і до 18:00 год дозволяється лише вода. А вже о 18:00 можна з’їсти кашу та салат.

Чи бувають корисні дієти

Попри величезну кількість дієт, найкраще дотримуватися однієї – здорового харчування. Натомість різноманітні веган- чи  кетодієти, інтервальне голодування по 14 годин, дієти по групах крові – це не те, що потребує організм. Для нього це лише стрес.

Чи може раціон бути збалансованим, якщо виключити з нього м’ясо  

Вегетаріанське і веганське харчування – це стрес. Ніщо не може замінити тваринний білок, який необхідний організму для виконання багатьох різноманітних функцій. Вся справа тільки у кількості м’яса, в його якості та в способі його обробки.

Від яких продуктів людина швидше набирає зайву вагу

Це картопля, борошняні вироби, солодощі. Йдеться про швидкі вуглеводи, які швидко засвоюються, але є мало корисними. Вони відразу відкладаються d організмі у вигляді жиру. Це найбільший ворог стрункості.

Якщо повністю виключити чи обмежити вживання цих продуктів – це лише піде на користь. Окрім того, людина не матиме надмірного почуття голоду. Безумовно, це треба виховати в собі і спочатку буде нелегко, але з часом людина звикне і відчуватиме легкість в тілі, силу і приплив енергії.

Віра ЛАБИЧ

 

Оцініть новину
Клас!
0
Я це люблю
0
Ха-ха
0
Сумно
0
Злість
0
Обіймашки
0
Шооо?
0

Читайте нас у Telegram. Підписуйтесь на наш канал "Пряма мова Львова"

Коментарі