НТА > НОВИНИ > Здоров'я > Шпинат. Кому принесе користь, а кому зашкодить

Шпинат. Кому принесе користь, а кому зашкодить

157

У салати, у кіші, для начинок та зелених намазок, – сезон шпинату набирає обертів.

Шпинат – листовий зелений овоч, що походить з Персії. Він належить до сімейства амарантових і пов’язаний із буряком та лободою. Вважається дуже корисним, оскільки наповнений поживними речовинами та антиоксидантами, пише Health Line.

Що потрібно знати про шпинат

100 грам сирого шпинату містить 23 калорії, 91% води, 2,9 гр білка, 3,6 гр вуглеводів, 0,4 гр цукру, 2,2 гр клітковини, 0,4 гр жиру.

Вуглеводи

Більшість вуглеводів у шпинаті складаються з клітковини, яка неймовірно корисна для здоров’я.

Шпинат також містить невелику кількість цукру, переважно у формі глюкози та фруктози.

Клітковина

У шпинаті багато нерозчинної клітковини. Клітковина регулює роботу кишківника, коли їжа проходить через травну систему, тому допоможе запобігти запорам.

Вітаміни та мінерали:

Вітамін А. У шпинаті багато каротиноїдів, які організм може перетворити на вітамін А.

Вітамін С. Цей вітамін є потужним антиоксидантом, який зміцнює здоров’я шкіри та імунні функції.

Вітамін К1. Цей вітамін необхідний для згортання крові. Примітно, що один лист шпинату містить понад половину вашої денної потреби.

Фолієва кислота. Також відома як фолат або вітамін В9, ця сполука життєво необхідна вагітним жінкам і необхідна для нормальної функції клітин та росту тканин плоду.

Залізо. Шпинат – чудове джерело цього незамінного мінералу. Залізо допомагає створювати гемоглобін, який приносить кисень до тканин вашого організму.

Кальцій. Цей мінерал необхідний для здоров’я кісток і є важливою сигнальною молекулою для вашої нервової системи, серця та м’язів.

Шпинат також містить кілька інших вітамінів і мінералів, включаючи калій, магній та вітаміни В6, В9 та Е.

Шпинат містить кілька важливих рослинних сполук:

Лютеїн. Ця сполука потрібна для покращенням зору.

Кемпферол. Цей антиоксидант може зменшити ризик розвитку раку та хронічних захворювань.

Нітрати. Шпинат містить велику кількість корисних нітратів, які можуть сприяти здоров’ю серця.

Кверцетин. Цей антиоксидант може запобігти зараженню та запаленню. Шпинат – одне з найбагатших дієтичних джерел кверцетину.

Зеаксантин. Як і лютеїн, зеаксантин також може покращити здоров’я очей.

Користь шпинату для здоров’я

Шпинат знижує окислювальний стрес, впливає на здоров’я очей та кров’яний тиск.

Окислювальний стрес

Вільні радикали є побічними продуктами метаболізму. Вони можуть спричинити окислювальний стрес, який спричиняє прискорене старіння та збільшує ризик раку та діабету.

А шпинат містить антиоксиданти, які борються з окислювальним стресом та допомагають зменшити шкоду, яку він завдає.

Здоров’я очей

Шпинат багатий зеаксантином та лютеїном, які є каротиноїдами, відповідальними за колір деяких овочів.

В людських очах також міститься велика кількість цих пігментів, які захищають ваші очі від ушкоджень, спричинених сонячним світлом.

Крім того, дослідження вказують, що зеаксантин і лютеїн працюють для запобігання дегенерації жовтої плями та катаракти, які є основними причинами сліпоти.

Профілактика раку

Шпинат містить два компоненти, MGDG та SQDG, які можуть уповільнити розвиток раку.

В одному із досліджень, ці сполуки сприяли уповільненню росту пухлини в шийці матки людини, а також зменшили розмір пухлини.

Споживання шпинату знижує ризик раку простати та запобігає раку молочної залози.

Крім того, шпинат містить велику кількість антиоксидантів, які також можуть боротися з раком.

Кров’яний тиск

Шпинат містить велику кількість корисних нітратів, які допомагають відрегулювати рівень артеріального тиску та зменшити ризик серцевих захворювань.

Коли і чим може зашкодити

У надмірному споживанні шпинату є мінуси:

Камені в нирках

Камені в нирках спричинені накопиченням кислоти та мінеральної солі. Найпоширеніший різновид – це кальцієві камені, які складаються з оксалату кальцію.

Шпинат багатий як кальцієм, так і оксалатами, тому людям, які мають високий ризик розвитку каменів у нирках, слід обмежити споживання.

Згущення крові

У шпинаті багато вітаміну К1, який виконує кілька функцій у вашому організмі, але найбільш відомий своєю роллю в згортанні крові.

Він може дещо блокувати ефект препаратів, що розріджують кров. Люди, які приймають розріджувачі крові, такі як варфарин, повинні проконсультуватися зі своїм лікарем, перш ніж їсти велику кількість шпинату.

Загалом шпинат – це проста їжа, яку можна додати до свого раціону.

Шпинат використовують у багатьох стравах, починаючи від салатів, закінчуючи супами та смузі.

Шпинат – це суперпродукт, який ідеально підходить для салатів і супів, чудово поєднується з рікоттою, фетою, для смачних пирогів та запіканок, для яєчні та тортелліні (маленькі пельмені). Його можна запекти у хлібі, зробити соус для макаронів, збити смузі, спекти мафіни, добавити в м’ясні страви.

Олена Івашків

Фото: з відкритих джерел

Оцініть новину
Клас!
0
Я це люблю
0
Ха-ха
0
Сумно
0
Злість
0
Обіймашки
0
Шооо?
0

Коментарі