

Під час новорічних та різдвяних свят господині намагаються заздалегідь наготувати побільше страв, щоб у подальшому звільнити час для спілкування з гостями. Салати, зазвичай, готують у великих ємностях і щедро заправляють майонезом.
Де, при якій температурі, а також як довго можна зберігати такий салат – у матеріалі NTA.
При кімнатній температурі
Терміни зберігання залежать від складових страви та заправки. Найдовговічніші соуси – на основі натурального йогурту та сметани. При кімнатній температурі страви з такими соусами прокисають вже через годину, а в холодильнику зберігають свіжість не більше двох годин.
Страви, заправлені майонезним соусом, зберігаються трохи довше. Сам майонез, приготований в домашніх умовах, при кімнатній температурі зберігається дві-три години, а заводський продукт з консервантами – 5-6 годин.
В замороженому вигляді
Зберігати салат, заправлений майонезним соусом, в морозилці можна протягом місяця. Але рідина, яка виділяється після розморожування, швидше за все зіпсує і смакові якості страви, і його зовнішній вигляд. Розморожують заморожений продукт, переклавши його в холодильник на кілька годин.
На термін зберігання майонезних салатів в холодильнику впливає ступінь свіжості інгредієнтів і тара. Найкраще таке блюдо перекласти в пластиковий контейнер до якого щільно прилягає кришка. Ще краще у такому контейнері створити вакуум за допомогою спеціального пристосування.
Максимальний термін зберігання в холодильнику салату з майонезом – 24 години. При цьому температура зберігання повинна бути в діапазоні від +2 до +4°С. Якщо температура в холодильнику вище, то салат потрібно з’їдати в той же день, коли його приготували. Незаправлені салати допускається зберігати до двох діб.
На балконі або в погребі
Якщо холодильника немає чи в нього не вистачає місця, зберегти страва допоможе засклений балкон або холодний льох. При цьому температура в місці зберігання не повинна бути вище +12°С.
Перед тим, як відправити їжу на балкон або в льох, її поміщають у контейнер і щільно закривають. Якщо контейнера немає, салатницю щільно обмотують харчовою плівкою.
Продовження терміну придатності
Продовжити термін придатності майонезного салату на кілька годин можна, якщо робити його з винятково свіжих продуктів і правильно їх підготувати.
Розвиток шкідливих бактерій уповільнює дотримання наступних правил:
- всі інгредієнти, які змішуються, повинні бути однієї температури;
- кожен нарізаний компонент перед змішуванням поміщають в окрему ємність, щоб з нього вийшов сік;
- миті фрукти і овочі перед нарізкою також обсушують.
Якщо готовий салат має зберігатися упродовж кількох годин, то краще не додавати в нього соус одразу. Підготовлені продукти складають в ємність, на дно якої стелять паперовий рушник (для вбирання вологи). Далі ємність обмотують харчовою плівкою і поміщають в холодильник.
Не заправлений салат в холодильнику можна зберігати не більше двох діб. Майонез в цьому випадку додають безпосередньо перед подачею на стіл.
Проте краще не змішувати всі компоненти відразу. Нарізані і розкладені по різних ємностях інгредієнти зберігаються в холодильнику 3-4 дні. Перемішати їх і додати соус можна перед вживанням в їжу.
Джерело: Vkazivka.com
Читайте нас у Telegram. Підписуйтесь на наш канал "Пряма мова Львова"
Коментарі