НТА > НОВИНИ > Медицина та здоров'я > ТОП-7 причин, чому потрібно їсти малину

ТОП-7 причин, чому потрібно їсти малину

162

Сезон малини в Україні стартує з дня на день. Тож розповідаємо про топ-якості малини для здоров’я.

Забезпечує вітамінами 

Одне горня малини забезпечує понад 50% мінімальної добової норми вітаміну С, який підтримує імунітет та здоров’я шкіри та допомагає виробляти колаген. Малина також містить марганець і вітамін К, які відіграють  важливу роль для міцності кісток. І

У малині мало цукру

Малина є одним із фруктів з найнижчим вмістом цукру – лише 5 грамів на горня свіжої малини, порівняно. Для порівняння, одне середнє яблуко містить  20 грам цукру. Це робить малину  чудовим варіантом для тих, хто хоче мінімізувати загальне споживання цукру.

Багата антивіковими антиоксидантами

Малина має антиоксидантну силу. Ці захисні для здоров’я сполуки  знижують ймовірність  захворювань серця, раку, діабету та ожиріння. Природні захисні речовини малини також покращують відновленням ДНК, блокують ферменти, що викликають біль при артриті.

Може захистити від раку

Антиоксиданти малини та протизапальні сполуки захищають від раку, зменшуючи розмноження ракових клітин. Ще дослідження показують, що фітонутрієнти в малині, такі як еллаготаніни, насправді можуть допомогти знищити ракові клітини.

Малина багата клітковиною

Горня малини містить вражаючі 8 грамів харчових волокон, що становить третину мінімальної добової норми. Такий високий вміст клітковини зменшує вміст вуглеводів у малині приблизно до 7 грамів на чашку. Клітковина сприяє відчуттю насичення, притуплює рівень цукру в крові, уповільнюючи травлення і підтримує здоров’я травної системи. Малинова клітковина також допомагає розмноженню корисних кишкових бактерій, які пов’язані з посиленням імунітету та позитивним настроєм.

Може допомогти запобігти діабету

Під час дослідження в Іллінойському технологічному інституту 32 дорослим у віці від 20 до 60 років подавали три страви на сніданок. Кожен прийом їжі був подібним по кількості калорій та макроелементів. Утім страви мали різний вміст замороженої червоної малини. В одній взагалі  не було малини, в другій – одне горня, в третій – два. У результаті, виявили, що рівень цукру в крові був нижчим у тих, хто з’їв два горня малини.

Зміцнює пам’ять

Малина допомагає протидіяти окисному стресу, тобто дисбалансу між створенням клітинних шкідливих вільних радикалів та здатністю організму боротися з їх шкідливим впливом. До слова, саме окислювальний стрес є одним із факторів, що спричиняє хвороби Альцгеймера та Паркінсона. Також флавоноїди в ягодах допомагають поліпшити координацію, пам’ять та настрій. Окрім цього, малина прибирає токсичні білки, пов’язані з дисфункцією мозку.

Як додати більше малини до їжі

Малина чудово смакує як у солодких, так і в пікантних стравах. Додавайте її до вівсянки, салатів, цільнозернових гарнірів та десертів. Розім’ята малина є чудовим соусом, як до десертів, так і солоних страв. Заморожену малину можна збити в смузі.

Олена Івашків

Оцініть новину
Клас!
0
Я це люблю
0
Ха-ха
0
Сумно
0
Злість
0
Обіймашки
0
Шооо?
0

Коментарі