НТА > НОВИНИ > Медицина та здоров'я > ТОП-9 причин, щоб їсти абрикоси. Свіжими, сушеними, у пирогах та з м’ясом

ТОП-9 причин, щоб їсти абрикоси. Свіжими, сушеними, у пирогах та з м’ясом

101

Поява сезонних абрикосів означає, що літо виходить на свій пік. А ще, що треба користатися можливістю та максимально підсилити свій організм вітамінами.

Як пише авторитетне профільне видання Health Line, абрикоси надзвичайно поживні, вони сприяють добрій роботі серця, покращують травлення та зір.

 Ось ТОП-9 якостей абрикосів, які позитивно впливають на наше здоров’я:

  • Дуже поживні, але низькокалорійні. Два свіжі абрикоси (приблизно 70 грам) мають лише 34 калорії, зате містять 8 г вуглеводів,1 г білка, 0,27 г жирів. Найкраще їсти абрикосами разом зі шкіркою, яка містить багато клітковини та поживних речовин.
  • Високий вміст антиоксидантів. Абрикоси є чудовим джерелом багатьох антиоксидантів, включаючи бета-каротин і вітаміни А, С і Е. Понад те, вони містять багато груп поліфенольних антиоксидантів, званих флавоноїдами, які захищають від хвороб. Наприклад, попереджають діабет та серцеві захворювання. Основними флавоноїдами абрикосів є хлорогенові кислоти, катехіни та кверцетин. Ці сполуки нейтралізують вільні радикали, які пошкоджують клітини організму та викликають окислювальний стрес. Саме окислювальний стрес є однією з причин ожиріння, багатьох хронічних захворювань.
  • Зміцнюють зір. Абрикоси містять багато сполук, необхідних для здоров’я очей, включаючи вітаміни А та Е. Вітамін А відіграє важливу роль у запобіганні нічної сліпоти, а вітамін Е – це жиророзчинний антиоксидант, який захищає очі від пошкодження вільними радикалами. Тим часом бета-каротин виробляє вітамін А в організмі. Також важливими є каротиноїди, лютеїн та зеаксантин. Вони містяться в сітківках очей і захищають від окисного стресу.
  • Покращують стан шкіри. Основними причинами зморшок та пошкодження шкіри є фактори навколишнього середовища, такі як сонце, забруднення повітря. Також сигаретний дим. Дослідження вказують на прямий зв’язок між опроміненням ультрафіолетовим світлом, сонячними опіками та ризиком розвитку меланоми. Проблеми зі шкірою можна вирішити здоровою дієтою з великим вмістом антиоксидантів, які, як уже писали, є в абрикосах. Вітамін С захищає шкіру від шкідливого опромінення та забруднювачів навколишнього середовища. Також цей вітамін допомагає формувати колаген, який надає шкірі міцності та еластичності. Дієта з високим вмістом вітаміну С може запобігає появі зморшок. Водночас бета-каротин, захищає від сонячних опіків.
  • Сприяють здоров’ю кишківника. Абрикоси містять як розчинну, так і нерозчинну клітковину. Розчинна клітковина включає пектин, камеді та полісахариди, а нерозчинна – целюлозу, геміцелюлозу та лігнін. В абрикосах особливо багато розчинної клітковини, що важливо для підтримання здорового рівня цукру та холестерину в крові. Крім того, клітковина затримує рух їжі через ваш травний тракт і живить корисні бактерії кишківника. Здоровий мікробіом кишківника пов’язаний із меншим ризиком ожиріння.
  • Високий вміст калію. В абрикосах багато калію – мінералу, який також є електролітом. У людському тілі він відповідає за передачу нервових сигналів, регулювання м’язових скорочень і рівноваги рідини. Оскільки калій тісно співпрацює з натрієм для підтримання рівноваги рідини, він може запобігти здуттю живота і підтримати здоровий кров’яний тиск. Дієта, багата калієм, значно знижує артеріальний тиск і призводить до зниження ризику інсульту на 24%.
  • Запобігають зневодненню. Як і більшість фруктів, абрикоси містять багато води, що регулює кров’яний тиск, температуру тіла, стан суглобів та частоту серцевих скорочень. Вживання свіжих фруктів може допомогти досягти щоденної норми вживання води. Понад те, вживання абрикосів – це простий спосіб відновити водяний баланс та електроліти після фізичних вправ.
  • Захищають печінку. Як свідчать окремі дослідження, абрикоси можуть захищати печінку від окислювального стресу через природний високий вміст антиоксидантів.
  •  Легко додати у раціон. Плоди абрикосів використовуються у свіжому вигляді, для консервування та сушки.  Як свіжі плоди, так і курага дозволяють швидко, смачно перекусити або доповнити страву смаковими акцентами. Сушені абрикоси можна додавати в каші або мюслі та навіть у м’ясні страви. Свіжі плоди – гарне доповнення до йогуртів, салату, десертів, пирогів, тортів та тістечок. Також абрикоси можна використовувати як заміну персикам або сливам у більшості рецептів.

В Україні абрикоси вирощують як промислову культуру в південних областях, рідше – в лісостепу й на Поліссі.  На стовбурах і гілках абрикоси виділяється камедь, з якого виготовляють клей та масляні емульсії. А з деревини виготовляють музичні інструменти.

Олена Івашків

 

Оцініть новину
Клас!
0
Я це люблю
0
Ха-ха
0
Сумно
0
Злість
0
Обіймашки
0
Шооо?
0

Коментарі