НТА > НОВИНИ > Медицина та здоров'я > ТОП-9 причин їсти кабачки і 10 варіантів, як робити це смачно

ТОП-9 причин їсти кабачки і 10 варіантів, як робити це смачно

136

Безперечно, однією з головних причин, популярності кабачків є те, що влітку їх – безмежжя, а ще неймовірна велика кількість страв, які можна з них зготувати. Нейтрально-ніжні на смак кабачки дають велике поле для експериментів та різних поєднань. Але не тільки в цьому цінність кабачків.

 Хоча кабачки багато хто вважає овочем, все ж вони належать до фруктів. Їхні найближчі родичі – дині та огірки. Зустрічається декілька різновидів кабачків, кольори яких варіюються від насиченого жовтого до темно-зеленого. У довжину кабачок може вирости до трьох метрів, але зазвичай його збирають, коли він ще незрілий – до 20 см,  – пише спеціалізоване видання Healthline. Воно ж наводить 12 причин, чому треба їсти кабачок.

  1. Багато поживних речовин

Кабачки багаті вітамінами, мінералами та іншими корисними рослинними сполуками. Одна чашка варених кабачків містить лише 17 калорій. А також 1 грам білка, менше 1 грама жирів, 3 грами вуглеводів, 1 грам цукру, 1 грам клітковини. Окрім того, майже половину денної норми вітаміну А, 16% норми марганцю, 14% – вітаміну С, 13% – калію, 10% – магнію, 9% – вітаміну К, 8% – міді, 7% – фосфору, 7% – вітаміну В6 та 5% – тіаміну.

Кабачок також містить невелику кількість заліза, кальцію, цинку та кількох інших вітамінів групи В. А ще значну «дозу» вміст вітаміну для підтримки зору та імунної системи.

  1. Високий вміст антиоксидантів

Кабачки також багаті антиоксидантами. Антиоксиданти – це корисні рослинні сполуки, які допомагають захистити тіло від пошкодження вільними радикалами.

Особливо багато в кабачка каротиноїдів, таких як лютеїн, зеаксантин і бета-каротин. Вони джерело користі для очей, шкіри та серця. Також запобігають  окремим видам раку.

Дослідження показують, що в шкірці рослини є найвищий рівень антиоксидантів. Причому в жовтих кабачках їх більше, ніж у світло-зелених.

  1. Сприяє здоровому травленню

Кабачки можуть сприяти здоровому травленню у кілька способів. Перше, він багатий водою, яка зменшує шанси на закреп. Кабачки також містять як розчинну, так і нерозчинну клітковину. Нерозчинна клітковина наповнює кишківник, додатково знижуючи ризик закрепів. Ефект  посилюється при достатній кількості випитої рідини.

А от розчинна клітковина живить корисні бактерії, що живуть у кишківнику. Окрім того, клітковина зменшує запалення, тамує синдром подразненого кишківника, хворобу Крона та виразковий коліт. Також кабачок корисний для немовлят.

  1. Може знизити рівень цукру в крові

Кабачки можуть допомогти знизити рівень цукру в крові у людей з діабетом 2 типу.

Вуглеводи, що містяться в кабачках, – чудовий замінник пасті. Кабачок можна нарізати вузькими  смужками чи пластинами, щоб приготувати локшину, спагеті чи лазанью.

Дієта з низьким вмістом вуглеводів може значно знизити рівень цукру в крові та інсуліну. Понад те, клітковина допомагає стабілізувати рівень цукру в крові, запобігаючи стрибкам рівня після їжі. Дієти, багаті клітковиною з фруктів та овочів, включаючи кабачки, безпосередньо  пов’язані зі зменшенням ризику діабету 2 типу.

Клітковина, яка міститься в кабачках, може сприяти підвищенню чутливості до інсуліну, що також сприяє стабілізації рівню цукру в крові.

  1. Покращують здоров’я серця

Кабачки можуть сприяти здоров’ю серця. Велика кількість клітковини зменшує ризик серцевих захворювань. Пектин, один із видів розчинної клітковини, що міститься в кабачках, особливо ефективний для зниження рівня «поганого» холестерину.

Кабачки також багаті калієм, який знижує високий кров’яний тиск, розширюючи судини. Це зменшує ризик серцевих захворювань та інсульту.

  1. Зміцнюють зір

Додавання кабачків у раціон сприяє кращому зору. Частково причина в тому, що кабачки багаті вітаміном С та бета-каротином – двома поживними речовинами, важливими для здоров’я очей.

Кабачок також містить такі антиоксиданти як лютеїн та зеаксантин, які можуть накопичуватися у сітківці, покращуючи зір та зменшуючи ризик вікових захворювань очей.

  1. Допомагає схудненню

Регулярне вживання кабачків допоможе схуднути, адже він багатий водою і має низький рівень калорій, що сприяє відчуттю ситості. Вміст клітковини може також пригальмувати відчуття голоду.

Загалом вживання всіх некрохмалистих, темно-зелених або жовтих овочів особливо корисне для схуднення.

  1. Сприяє оздоровленню організму

Здоров’я кісток. Кабачки багаті антиоксидантами лютеїном і зеаксантином, вітаміном К і магнієм, що в комплексі допомагає зміцнити кістки.

Протипухлинні ефекти. Дослідження показують, що екстракти кабачків можуть допомогти знищити або обмежити ріст певних видів ракових клітин.

Здорова простата. Дослідники стверджують, що екстракти насіння кабачків обмежують гіперплазію передміхурової залози, збільшення простати, яке зазвичай викликає сечові та сексуальні труднощі у літніх чоловіків.

Функція щитовидної залози. Досліди показують, що екстракти шкірки кабачка стабілізують рівень гормонів щитовидної залози.

  1. Легко додати у свій раціон

Кабачки неймовірно універсальні і їх можна їсти навіть сирими.  А ось 10 способів, як включити його у свої страви:

– Додавати сирим в салати;

– Тушкувати з іншими літніми фруктами та овочами, щоб приготувати рататуй;

– Нафарширувати рисом, сочевицею чи іншими овочами, а потім запекти;

– Для легкої засмажки додати оливкову олію і протушкувати;

–  Зварити і додавати  в суп;

– Подавати його смаженим на грилі з невеликою кількістю часнику та олії;

– Обсмажити в паніровці;

– Потерти на локшину, схожу на спагеті, або нарізати тонко, щоб замінити листи лазаньї.

– Додавати до тіста при випічці хліба, млинців, булочок або тістечок.

– Делікатесну квітку кабачка можна обсмажити у фритюрі, або прикрасити сирими салати, супи, рагу.

Олена Івашків

 

 

 

Оцініть новину
Клас!
0
Я це люблю
0
Ха-ха
0
Сумно
0
Злість
0
Обіймашки
0
Шооо?
0

Коментарі