НТА > НОВИНИ > Місця > У світі дорожчає кава через посуху в Бразилії. Кілька цікавих фактів про цей продукт

У світі дорожчає кава через посуху в Бразилії. Кілька цікавих фактів про цей продукт

Зерна, з яких ви робите каву – це насправді обсмажені насінини з фрукта, який називають кавова вишня.

281
88d905b coffee1

У Бразилії, яка є найбільшим експортером кави у світі, внаслідок посухи зменшилися врожаї цього продукту. Як наслідок, цього року попит на каву перевищить обсяги пропозицій, що спричинить її подорожчання  – повідомляє The Wall Street Journal.

Зокрема, ціни на каву арабіка – основний вид кави, вироблений в Бразилії, – в червні зросли до максимуму з 2016 року. А вартість кави робуста на торгах у Лондоні сягнула 1 749 доларів за 1 тону.

«Я вирощую каву понад 50 років, і ще ніколи не бачила такої сильної посухи, як минулого, так і цього року», – заявила Христина Валле, виробник кави в третьому поколінні з бразильського штату Мінас-Жерайс.

Кава – один з найпопулярніших напоїв у світі та найбільш часто вживаний стимулятор. Кілька фактів про каву, які ви могли не знати:

– Кава, насправді, – це вишня;

Зерна, з яких ви робите каву – це насправді обсмажені насінини з фрукта, який називають кавова вишня. Якщо таку вишеньку розкусити, всередині ви знайдете дві сплюснуті кісточки-насінини. Такі зернини сортують вручну і дуже цінують за більш витончений та міцніший аромат.

– Кава не завжди була напоєм;

З неї роблять енергетичні батончики, додаючи до них мелену каву. Деякі компанії також використовують залишки кавової ягоди для виготовлення борошна. Із нього роблять тістечка, хліб, шоколад, соуси та в інші продукти. Проте вони не завжди смакують як кава: залежно від виду, відчуватимуться квіткові, цитрусові або фруктові нотки.

– Існує два види кавових зерен;

Кущі арабіки походять з ефіопських рослин. Робусту часто використовують у кавових сумішах та розчинній каві

– Існує легенда, що каву відкрили кози в Ефіопії;

За легендою, у дев’ятому столітті пастух на ім’я Кальді побачив, як його кози їли ягоди з дивного куща, і помітив, що після цього тварини були сповнені енергії і не спали всю ніч

Окрім звичного для нас усіх приготування кави, заварюючи її окропом, напій готується і холодним способом.

У чому суть холодного способу?

Він не передбачає варіння. Мелені зерна кави просто заливаються теплою водою і поміщаються в холодильник на 2-3 дні. За цей час напій можна вважати готовим. Співробітники американського університету провели дослідження, з якого зробили висновки, що холодну каву не варто вживати людям з гастритом і іншими шлунковими захворюваннями. Крім того, вона містить менше антиоксидантів, ніж гаряча кава.

Христина Мамчур

Фото: UA.News

Оцініть новину
Клас!
0
64.svg?v=2.6
Я це люблю
0
11.svg?v=2.6
Ха-ха
0
5.svg?v=2.6
Сумно
0
26.svg?v=2.6
Злість
0
29.svg?v=2.6
Обіймашки
0
36.svg?v=2.6
Шооо?
0
35.svg?v=2.6

Читайте нас у Telegram. Підписуйтесь на наш канал "Говорить Великий Львів"