НТА > НОВИНИ > Суспільство > Приготувати ідеальне тісто на вареники. ТОП-6 рецептів до другого Святвечора

Приготувати ідеальне тісто на вареники. ТОП-6 рецептів до другого Святвечора

Найпростіше і найбільш традиційне тісто готується з борошна, води, солі і яєць

306493
idealne tisto

Вареники – варене тісто з начинкою, одна з найпоширеніших страв в Україні. Начинки можуть бути різними – сирні, м’ясні, з різноманітних овочів, фруктів або ягід. Також начинка може бути пісною чи скоромною – залежно від християнського календаря. Але не варто забувати про те, що тісто для вареників також може бути багатьох видів.

Як замісити ідеальне тісто на воді, мінералці, молоці, кефірі, а також, як зробити заварне або пісне тісто на вареники, щоб воно обуло смачне та пухке – читайте у матеріалі NTA.

Як замісити тісто на вареники

Тісто на вареники має бути еластичним – щоб легко ліпилося, і водночас міцним – щоб вареники не розварювалися. Найпростіше і найбільш традиційне тісто готується з борошна, води, солі і яєць. Замість води можна використовувати молоко.

Існують також рецепти вареничного тіста на кефірі або йогурті. А деякі господині вважають найкращим для вареників заварне тісто.

Та який би рецепт ви не обрали, борошно перед приготуванням слід обов’язково просіяти, щоб наситити його киснем. Для еластичності можна додати в тісто трішки олії. Обов’язково потрібно добре вимісити тісто, щонайменше 10 хвилин. Можете скористатися допомогою кухонного комбайну або хлібопічки.

У будь-який спосіб вимішеному тісту обов’язково слід «відпочити» близько 30 хвилин – це допоможе стати йому більш еластичним, «слухнянішим». Для цього сформуйте тісто в кулю, накрийте рушником із натуральної тканини і залиште в теплому місці.

Приступаючи безпосередньо до ліплення вареників, ще раз легенько вимісіть його руками.

Не забувайте мати в запасі ще склянку-дві борошна – для робочої поверхні і для рук.

ТОП-6 рецептів

Тісто для вареників на мінералці

Вважають, що тісто на мінеральній воді – еластичне, м’яке, не прилипає до рук, а також дуже смачне. Вареники на мінеральній воді не розвалюються при варінні, що є одним з головних проблем багатьох господинь. Для того, щоб страва вийшла смачна, пропонуємо дізнатися деякі секрети приготування тіста.

Борошно потрібно обирати якісне, з високим вмістом клейковини. Мінералка повинна бути сильно газована, адже вона виступатиме в ролі розпушувача. Яйця надають тісту більшу щільність, завдяки якій, воно не рветься. Проте багато яєць додавати теж не потрібно, інакше тісто може бути більш тверде. Замішувати тісто на вареники варто досить довго, для вивільнення клейковини.

ІНГРЕДІЄНТИ

  • 1 склянка газованої мінеральної води;
  • 1 яйце;
  • 3,5-4 склянки пшеничного борошна;
  • 3 столові ложки олії;
  • 0,5 чайної ложки солі.

ПРИГОТУВАННЯ

  1. Борошно просіяти, висипати в миску, посолити.
  2. Додати яйце, воду і олію.
  3. Спочатку перемішувати ложкою, а потім вимішувати руками, при потребі підсипаючи по трошки борошна.
  4. Викласти на стіл або спеціальну дошку для виліплюванні вареників та продовжувати місити до тих пір, поки тісто не перестане прилипати до рук і до столу. Накрити рушником.
  5. Перед тим, як ліпити вареники, дати тісту постояти 30 хвилин.

Тісто для вареників на кефірі

Щоб тісто на кефірі вийшло чудовим, необхідно дотримуватися декількох правил. Використовуйте свіжий кефір, бажано не ставити його у холодильник, тоді тісто вийде м’яким та ніжним. Це універсальне тісто, тому начинка може бути різною: з капустою, грибами, картоплею або з ягодами чи солодким сиром.

ІНГРЕДІЄНТИ

  • 3 склянки борошна;
  • 1 склянка кефіру;
  • 0,5 чайної ложки солі;
  • 0,25 чайної ложки соди.

ПРИГОТУВАННЯ

  1. Борошно просіяти, всипати сіль і соду.
  2. У борошні зробити ямку і вилити туди кефір. Всі інгредієнти змішати ложкою. Потім інтенсивно місити руками. При потребі досипати по жменьці борошна, однак не перестарайтеся – тісто має бути м’яке й еластичне, та водночас не прилипати до рук
  3. Накрити рушником, залишити тісто на півгодини, щоб «відпочило», і можна приступати до ліплення вареників.

Тісто для вареників заварне

Деякі українські господині вважають, що заварне тісто – це найкращий варіант для приготування вареників. Рецепт тіста, яке підійде на вареники та пельмені. А ще можна приготувати з нього чебуреки, але тоді готуйте заварне тісто без яєць.

Заварне тісто не повинно бути твердим, але й не липнути до рук. Вареники та пельмені на основі такого тіста виходять м’які. Отже з такої мінімальної кількості компонентів ви отримаєте найсмачніше тісто на вареники.

ІНГРЕДІЄНТИ

  • 3,5 склянки борошна;
  • 1 склянка води;
  • 2 яйця;
  • 0,5 чайної ложки солі.

ПРИГОТУВАННЯ

  1. Пів склянки води змішати з яйцями і сіллю. Збовтати до однорідності.
  2. Борошно просіяти.
  3. Другу половину склянки води закип’ятити, дати охолонути 2-3 хвилини і влити в просіяне борошно, швидко й інтенсивно перемішати, щоб не було грудочок. Не даючи охолонути, додати суміш яєць з сіллю і водою. Вимішувати руками, підсипаючи борошно.
  4. Накрити рушником і залишити на 30 хв. При роботі з заварним тістом для вареників слід пам’ятати, що воно швидко підсихає, тому залишки варто щоразу щільно накривати рушником.

Тісто для пісних вареників

Цей варіант тіста підійде для тих, хто любить пісні вареники. Їх можна готувати не лише на Святвечір чи до посту, а й на кожен день. Адже для рецепту потрібно мінімум компонентів, а в результаті виходить смачна та ситна страва.

ІНГРЕДІЄНТИ

  • 3 склянки борошна;
  • 1 склянка холодної води;
  • 0,5 чайної ложки солі.

ПРИГОТУВАННЯ

  1. В охолодженій воді розчинити сіль.
  2. Борошно просіяти в миску.
  3. Зробити в борошні ямку і потроху вливати воду, помішуючи ложкою. Потім руками на дошці чи столі інтенсивно вимісити не туге тісто, підсипаючи борошно.
  4. Накрити серветкою і залишити на 20 хвилин для «дозрівання».
  5. Після чого ще раз вимішати руками і приступати до ліплення вареників.

Тісто для вареників з гречаним борошном

Якщо ви тримаєте себе у формі, то рецепт тіста для вареників на основі гречаного борошна стане для вас чудовим вибором. На відміну від пшеничного, гречане борошно не таке еластичне, тому ліпити гречані вареники потрібно обережно. Рецепт тіста досить швидкий, адже не потрібно чекати поки воно “відпочине”, а можна зразу ж починати ліпити вареники.

ІНГРЕДІЄНТИ

  • 2 склянки пшеничного борошна;
  • 0,5 склянки гречаного борошна;
  • 1 склянки холодної води;
  • 0,5 чайної ложки солі.

ПРИГОТУВАННЯ

  1. Пшеничне борошно просіяти в миску. Туди ж насипати гречане, добре перемішати.
  2. У склянці води розчинити сіль. Потроху додаючи до борошна холодну підсолену воду, постійно перемішувати ложкою. Руками замісити гладке тісто, щоб не прилипало до рук.
  3. Перекласти тісто на стіл або дошку і відразу ж приступати до виліплювання вареників.

Тісто для вареників панське

Дуже смачне та ситне тісто, яке надасть особливого смаку вашим вареникам. Молоко використовуйте тепле (кімнатної температури). Борошно обирайте високої якості, яке обов’язково потрібно просіяти. Можливо для замісу тіста, вам знадобиться трішки більше борошна… І не забувайте взяти додаткову склянку борошна для робочої поверхні.

ІНГРЕДІЄНТИ

  • 5 склянок борошна;
  • 1 склянка молока;
  • 2 столові ложки сметани;
  • 3 яйця;
  • 2 столові ложки олії;
  • 0,5 чайної ложки солі;
  • 1 чайна ложка цукру.

ПРИГОТУВАННЯ

  • В глибоку миску просіяти борошно.
  • Окремо віничком збити яйця і вилити в борошно. Додати решту інгредієнтів, перемішати ложкою.
  • Потім місити м’яке тісто руками до тих пір, поки не почне відлипати від рук.
  • Накрити рушником, дати «відпочити» 20-30 хвилин і приступати до роботи.

Джерело: Їсти.com.ua 

Оцініть новину
Клас!
32
64.svg?v=2.6
Я це люблю
7
11.svg?v=2.6
Ха-ха
2
5.svg?v=2.6
Сумно
2
26.svg?v=2.6
Злість
3
29.svg?v=2.6
Обіймашки
9
36.svg?v=2.6
Шооо?
9
35.svg?v=2.6

Читайте нас у Telegram. Підписуйтесь на наш канал "Говорить Великий Львів"